Dieta dr Dąbrowskiej – smaczne i proste przepisy dla każdego

Dieta dr Dąbrowskiej zaskarbiła sobie serca wielu Polek i Polaków w ciągu ostatnich lat. To w zasadzie głodówka, która oczyszcza i wzmacnia organizm, z przyjemnym efektem w postaci utraty zbędnych kilogramów. Opiera się na spożywaniu niskoskrobiowych warzyw oraz niskocukrowych owoców. Ponadto powinniśmy pić dużo wody wykluczając kawę, herbatę i alkohol. Co najważniejsze, dieta nie jest nudna. Z dozwolonych produktów możemy przygotować przepyszne dania, które możemy pałaszować o dowolnej porze dnia. Poniżej, przedstawię Wam kilka propozycji.

LEGALNE SPAGHETTI

To potrawa, która skradła moje serce!  Zdarzyło mi się ją zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest nie tylko smaczna, ale takżezdrowa i świetnie rozgrzewa. Poza tym ma niewiele kalorii. Przygotowanie dania dla dwóch osób zajmie Wam około 30 minut.

Będziemy potrzebować:

– 2 cukinii
– 15 g obranego imbiru
– 2 małych cebuli
– 2 ząbków czosnku
– 250 ml passaty lub małego słoiczka dobrej jakości przecieru pomidorowego
– soli, czarnego pieprzu, bazylii, oregano

Przygotowanie dania jest proste:

1. Cukinię umyć i pokroić na paseczki. Możesz skorzystać z obieraczki do warzyw. Dzięki niej cukinia będzie od razu pocięta na cienkie wstęgi.
2. Imbir, cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę.
3. Wszystkie przygotowane składniki wrzucić na patelnię i przez około 3-4 minuty dusić na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać passatę (lub przecier) i przyprawy. Całość dusić całość 5-10 minut. Im krócej potrwa gotowanie, tym „nitki spaghetti” będą twardsze.
4. Podawać z dowolną sałatą oraz świeżymi warzywami.

PIECZONY KALAFIOR W CURRY:

To świetna przekąska dla zapracowanych albo idealne danie na niespodziewaną wizytę znajomych.

Potrzebujemy:

– surowego kalafiora
– dobrej jakości przyprawy curry (bez cukru i konserwantów)

Przygotowanie:

Kalafior należy podzielić na małe różyczki. Każdą z nich obtoczyć w curry. Tak przygotowane warzywo ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25min. w 200°C.

PYSZNE, LEKKIE FLACZKI:

To flaczki bez użycia mięsa. Są pyszne i sycące. Podobnie, jak przy przepisach powyżej – bardzo łatwe w przygotowaniu.

Potrzebujemy:

– 5 korzeni pietruszki
– 6 marchewek
– 1/2 pora (białej części)
– 3-4 naci selera lub jego korzenia

– 3 liści laurowych
– szczypty majeranku
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 1 łyżeczki dobrej jakości przecieru pomidorowego (bez cukru)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywa i przyprawy wrzucić do wody i gotować przez 20-30 minut.